Auto verzekering

De auto verzekering is een verplichte verzekering voor uw rijtuig. Als u in bezit bent van een auto, motor of scooter moet u verplicht een basis voertuig verzekering afsluiten (Aansprakelijkheidsdekking). De autoverzekering is de meest vergeleken verzekering op het internet.

Er kunnen drie autoverzekeringen onderscheiden worden met betrekking tot de dekking, de voorwaarden en de premie. Lees onder de vergelijkingstabel een uitgebreide uitleg van de dekkingsvormen.

Autoverzekering vergelijken

Wij vergelijken een Ford Focus (1,6 - 74kW - 5 deurs) uit 2008 (benzine) met 5 schade vrije jaren. De auto rijdt 20.000km per jaar en de bestuurder is 39 jaar oud (1970) wonende in omgeving Leeuwarden (Friesland).

Wij zoeken een basis verplichte WA-verzekering, de resultaten in December 2013 waren als volgt:


Verzekeraar Beoordeling Premie p/m* Afsluiten/berekenen
InShared €17.80 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
Delta Lloyd €18.90 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
FBTO €19.34 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
Ohra €21.45 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?
Unive €21.92 p/m Mijn premie berekenen en afsluiten?

* Dit zijn vanaf prijzen!
De prijzen zijn inclusief 7,5% assurantie belasting
.
                     

Autoverzekeringen

Er kunnen drie autoverzekeringen onderscheiden worden met betrekking tot de dekking, de voorwaarden en de premie.

WA-verzekering

De WA-verzekering, die op grond van de WAM verplicht is biedt dekking voor schade aan personen of aan de bezittingen van derden. Bij deze verzekering geldt er geen dekking voor schade, die aan de eigen auto of eigen persoon is toegebracht. De verplichte WA-verzekering kent nog een voorwaarde en dat is er minimale dekking is van een bepaald bedrag voor gebeurtenissen. Dit type autoverzekering is vooral geschikt voor auto’s ouder dan 8 jaar. Een uitgebreidere autoverzekering is voor oude auto’s minder geschikt. Auto verzekeren

Beperkt casco autoverzekering
Voor een beperkt casco autoverzekering worden ook wel de termen WA Extra of WA Plus gebruikt. Deze autoverzekering biedt net even wat meer dekking en is een prima aanvulling op de WA-verzekering voor auto’s die een leeftijd hebben tussen de 3 en 8 jaar. Specifieke gebeurtenissen komen voor dekking in aanmerking, zolang deze maar niet door eigen toedoen veroorzaakt zijn.

Volledig casco verzekering
De volledige casco verzekering is beter bekend als de allriskverzekering en wordt vooral afgesloten voor nieuwe auto’s met een leeftijd tot 3 jaar. Deze allrisk verzekering is inclusief een WA-verzekering en dekt daarnaast alle schade, die is ontstaan door van buiten komend onheil.

Premie van de autoverzekering
De hoogte van de premie verschilt natuurlijk per type verzekering, maar hangt ook af van een aantal andere kenmerken. Zo is de dagwaarde van de auto van belang, maar ook de leeftijd van de verzekerde en de woonplaats waar de verzekerde is ingeschreven. Daarnaast is het aantal schadevrij gereden jaren ook nog eens van belang.

Verzekering en leeftijd auto
Het type verzekering dat aangeraden wordt, is onder meer afhankelijk van de leeftijd van auto. Nieuwe auto’s tot 3 jaar komen in aanmerking voor een allrisk verzekering, die na 3 omgezet kan worden in een gedeeltelijk casco verzekering. Na 8 jaar kan deze vervolgens weer omgezet worden in de verplichte WA- verzekering.

Auto schade verzekeren In Nederland zijn er door het hele jaar heen veel auto’s op de weg, waarvan een deel betrokken raakt bij ongelukken en schade veroorzaken. Er is niet altijd alleen materiële schade, maar er kan ook sprake zijn psychische schade. Een autoverzekering kan deze schade dekken. Door de verplichte WA-verzekering krijgen verkeersdeelnemers de garantie dat schade als gevolg van andere verkeersdeelnemers vergoed kan worden. De autobezitters kunnen dan zelf verder bepalen om voor een uitgebreidere dekking te bieden.

Het is wel aan te raden om voor het afsluiten van een autoverzekering eerst de premies en voorwaarden van verschillende verzekeringen onderling met elkaar te gaan vergelijken.
De polisvoorwaarden zijn niet bij elke verzekeraar even duidelijk en het kan dan ook lastig zijn om de verschillen bij het vergelijken duidelijk te krijgen.


Daarnaast moet er ook nog rekening worden gehouden met een eventueel eigen risico en het verzekerde bedrag, die van invloed zullen zijn op de hoogte van de premie. Er moet dus op veel verschillende zaken gelet worden bij het vergelijken van de autoverzekeringen. Ga dus niet altijd direct op de goedkoopste autoverzekering af, maar bekijk ook de voorwaarden. Een goedkope autoverzekering kan worden afgesloten door bijvoorbeeld een hoog eigen risico te nemen of door voor een lager verzekerd bedrag te kiezen. Een pakketpolis kan vaak voordelig zijn, door de hoge korting, die dan wordt gegeven. U kunt hier ook een offerte aanvragen voor een autoverzekering.