Geen privatisering werkgeversverzekering


Het plan van het kabinet voor volledige privatisering van de werkgeversverzekering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemers gaat niet door. De reden waarom het voorgenomen plan niet door zal gaan is gelegen in het ontstaan van de demissionaire status van het kabinet zoals minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken in een brief heeft laten weten aan de Tweede Kamer.

Het plan is namelijk afkomstig uit het regeerakkoord voor het uiteenvallen van het kabinet met de coalitie van de PvdA, CDA en ChristenUnie.

Donner heeft vermeld dat er hoge overgangskosten gepaard zouden gaan met de wijziging van het stelsel. De invoering van de WIA dat de minder strenge WAO heeft vervangen heeft geleid tot een keuzemogelijkheid voor werkgevers in 2007 tussen een private of publieke verzekering met betrekking tot de regeling voor de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid op basis van de WGA.

Scherpe concurrentie
De minister heeft ook aangegeven, dat uit een evaluerend onderzoek van de UWV is gebleken dat de commerciële verzekeraars een scherpe concurrentie hanteren bij het uitvoeren van de voorzieningen.

Rond de twintig procent van de werkgevers geeft de voorkeur aan een private verzekering met als reden de veelal lagere premie. Er zouden geen verschillen zijn met betrekking tot de beperking van het ziekteverzuim en ten aanzien van het helpen van deels arbeidsongeschikten om hen aan het werk te helpen.

Geschreven door Verzekeren.net op 25-04-2010